
Přírodní látky obsažené v potravinách rostlinného původu působí jako ochranné faktory před aterosklerosou. Kromě antioxidační aktivity ve vztahu k LDL se jim přisuzuje aktivní a příznivý vliv na hemostázu, na krevní tlak a na tvorbu NO v endotelové vrstvě cévní stěny. Hlavními zdroji protektivních fytochemických látek jsou čaje, révová vína, citrusové ovoce, luštěniny a cereálie.
Příloha | Datum | Velikost | Přístupnost [?] | Klinicky citlivé [?] | Licence | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ochranný účinek přírodních látek v potravinách před aterosklerosou | 8.8.2013 | 3.26 MB | kdokoli | – | ![]() |
4-D hodnocení:
![]() Skripta a návody |
![]() Edukační weby a atlasy |
![]() Digitální video |
![]() Prezentace a animace |
![]() Obrazový materiál – kasuistiky |
![]() E-learningové kurzy (LMS) |
![]() Nerecenzováno |
![]() Základní úroveň |
![]() Pokročilá úroveň |
![]() Specializační úroveň |
![]() Komplexní úroveň |
HodnoceníZvolte prosím dosaženou úroveň vzdělání a poté ohodnoťte výukový materiál především z hlediska vhodnosti materiálu pro samostudium.
Student – student bakalářského nebo magisterského stupně
Absolvent – absolvent bakalářského nebo magisterského stupně Ph.D. absolvent – postgraduální student, absolvent Ph.D. studia, odborný asistent, ...
%
Ohodnoťte hodnotitjako první tento článek! |
||
Tento příspěvek nebyl zkontrolován garantem obsahu portálu. |
Obsah článku podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
Klíčová slova: antioxidační aktivity
citace: Zloch Zdeněk: Ochranný (mimoantioxidační) účinek přírodních látek v potravinách před aterosklerosou. Výukový portál Lékařské fakulty v Plzni [online] , [cit. 02. 04. 2025]. Dostupný z WWW: https://mefanet.lfp.cuni.cz/clanky.php?aid=49. ISSN 1804-4409.